Външни публикации

Застраховка Кибер отговорност – какво е и защо е нужно?

Кибер застраховката е нужна, за да защитите своята кибер информация. Тя предлага множество възможности за предотвратяване на инциденти и грижа за Вашата дигитална информация преди и след тях. В днешния дигитален свят, рискът от кибератаки се увеличава главоломно и подготовката за него не бива да бъде подценявана както от страна на бизнесите, така и от страна на физическите лица.

Какво е киберсигурност и кибератака?

Понятията киберсигурност и кибер атака трябва да бъдат познати на всички, които активно използват мрежи, данни и разбира се, компютър. Запознаването с техните значения и дори обучения, свързани с тях биха били полезни на корпорации и хора, които искат данните им да бъдат защитени. 

Киберсигурност

В това време на увеличаващ се набор от данни и все по-добрата сигурност за тях, недоброжелателите също се усъвършенстват чрез разработване на още по-сложни методи, с които да стигнат до желаната от тях информация. Киберсигурността помага за защитата на мрежи и системи. Тя включва в себе си технологични процеси и практики, които могат значително да намалят риска от загуба на данни или финанси, щети върху репутацията на бизнесите и други. Все по-трудно е да бъдат избегнати кибератаките и да бъдат открити извършителите им, затова всеки трябва да бъде наясно с добрите практики на киберсигурността. 

Кибератака

Кибератаките са дело на едно лице или дори цели групи. Те се разпространяват с престъпни цели и могат да повредят системи и данни в различни компютърни мрежи. Целта на кибератаката може да е достъп до чувствителна информация, която може да бъде използвана срещу лицето или бизнеса, на който принадлежи. Освен това, хакерите могат да искат достъп до банкови данни или да изнудват жертвата. 

Кибер атаките включват:

  • Малуеър (Зловреден софтуер)
  • Фишинг
  • Кибер изнудване и рансъмуеър и други.

Какво е застраховка Кибер отговорност?

Застраховката Кибер отговорност защитава интересите на бизнесите като покрива рискове, които могат да бъдат пагубни за тях. Тези рискове включват загуба на корпоративна информация, загуба на лични данни, отговорност при обработване от трети лица, киберизнудване, репитационни вреди и други. Този вид застраховка има покритие върху преките загуби на Застрахования, както и върху отговорността на бизнеса към клиентите му. Това означава, че кибер застраховката може да помогне при нанесени щети върху клиенти и партньори на фирмата, като обезщети техните загуби. Също така, застраховката може да Ви защити от финансови загуби като покрие разходите за отстраняване на зловреден софтуер, разходи за възстановяване на засегната информация, загуби от прекъсване на дейността, разходи за изнудване или откуп и други. 

Ползи от застраховка Кибер отговорност

Ползите от застраховка Кибер отговорност са много. Застраховките против кибератака осигуряват цялостна подкрепа в онлайн средата. Застраховката се грижи за защитата на дигиталния Ви свят и прави възможна правилната реакция при настъпило застрахователно събитие. Полиците могат да бъдат направени изцяло спрямо Вашите нужди и според това какви кибер рискове може да имате пред себе си. 

Ето три от най-важните ползи, които застраховката Кибер отговорност предлага. 

При загуба на ценна корпоративна информация

Кибер застраховането е полезно ако дадената компания е изложена на риск от публично разкриване на чувствителна корпоративна информация. Застраховката осигурява покритие на Застрахования върху всяка претенция, свързана с този тип загуби. Рискът тук се крие в проблемите, които могат да бъдат създадени от разкриването на важните фирмени данни. 

При вреди, нанесени върху репутацията

Защитата от репутационни вреди е още един ценен вид покритие на застраховката за Кибер отговорност. Чрез него, се осигурява грижата за разходите, свързани със загуба на репутация. Освен това, покритието включва и предприемане на ответни мерки срещу вредите, като това може да бъдат разходи за услугите на експерти, възстановяване на изградената репутация и други.

При кибер изнудване 

Покритието върху кибер изнудване за лични данни включва всички щети, свързани с атакуване на мрежата и системата на съответния бизнес, като единствената цел е искане на пари. 

Back to top button