Хасково

Отпуснаха 4 млн. лв. за ремонта на читалище „Заря“

Държавата отпусна 4 000 000 лева за ремонта на читалище „Заря“ в Хасково. Споразумението подписаха кметът Станислав Дечев и регионалният министър Андрей Цеков, съобщават от общината.

Сградата на най-старото читалище в региона е триетажна, с два подземни етажа и частичен таван. Ремонтът ще обхване цялото здание, инсталациите, покривът, голямата зала и по-малките кабинети и зали за изкуства, библиотеката, административните помещения и санитарните възли.

На западната част на сградата са предвидени реконструкция на парадното стълбище, състояща се в демонтаж на гранитни стъпала, съхранението им, изпълнение на нова стоманобетонова конструкция и монтаж на стъпалата обратно на мястото им. Ще се ремонтират изцяло фоайето и помещенията, в това число и системите за отопление. В голямата зала ще се демонтират съществуващите столове и ще се доставят и монтират нови тип „театрални“. При монтажа им се предвижда оформяне на допълнителна средна пътека за достъп на посетители с цел осигуряване на необходимите параметри за евакуация. За сцената се предвижда циклене и лакиране на съществуващото дюшеме.

РемонтЩе се подмени дървената покривна конструкция и покритието от дъсчена обшивка, хидроизолация и ламарина. Ще се доставят и монтират нови улуци, казанчета и водосточни тръби. На южния скат на покрива се предвижда да се доставят и монтират фотоволтаични панели за собствени нужди.

В цялата сграда ще се направи вътрешно кабелно ел. захранване, ел. табла, соларна централа за производство на електрическа енергия с мощност 60kW за собствена консумация. Ще се изпълни заземителна и мълниеотводна инсталации, както и ел. захранване и ел. табло на котелно.

Ще се направи частична подмяна на отоплителната инсталация на читалището. Предвижда се изпълнение на централна водно-помпена отоплителна инсталация, включваща въздушно охлаждаем термо-помпен агрегат чилър тип вода-въздух с комплект хидравличен модул. Захранването на термо-помпения агрегат ще се осигурява от монтираната на покрива фотоволтаична централа. Ще се изгради пожароизвестителна инсталация.

Одобрен е инвестиционният проект, проведена е обществената поръчка и е сключен договор за изпълнение на предвидените дейности с ВиК – Бунар. Очаква се ремонтът да започне през летните месеци с края на творческия сезон.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Подарък
Подарък
13.03.2024 12:00 12:00

за Златко и Тодор от изминалите избори,честито.

Главчо
Главчо
19.04.2024 13:24 13:24

Ремонта на читалище Заря в Ориенталски стил ли ще е ?

хасан баничаря
хасан баничаря
19.04.2024 19:10 19:10
Отговор до  Главчо

Да разбира се дори ще има 10 метрово минаре отпред

Back to top button