Любопитно

Поетът Петър Чухов е новият лауреат на наградата „Пеньо Пенев“

Петър Чухов е новият лауреат, предложен за удостояване с Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2024 година, съобщават от Община Димитровград.

Решението е взето от комисията по избора с председател проф. Амелия Личева. Чухов е избран единодушно от всички членове на комисията, в чийто състав са още Теодора Димова – писател и драматург, Мирела Иванова – писател и драматург на Народен театър „Иван Вазов“, Валентина Терзиева – директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев“, Антоанета Станчева – директор на Исторически музей – Димитровград и председател на Организационния комитет за честване Дните на поезията „Пеньо Пенев“, Диана Дончева – директора на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности“ и Лора Йончева – учител по български език и литература.

„Наградата се присъжда на поет, който има принос в развитието на поезията и е с национална значимост. Всички се обединихме около фигурата на Петър Чухов, защото това е един много важен автор със значими книги, с добра критическа рецепция. Поет, който е наложил някой жанрови форми в съвременната българска поезия и е повлиял на много млади автори. От друга страна Петър Чухов е човек, който живее с литературата. Това не е маловажно, защото той прави много и за другите поети и за литературата като цяло. В този смисъл е едно значимо име в съвременния културен и литературен живот“, каза проф. Личева.

Награда„Петър Чухов е поет с новаторски рефлекс, ироничен поглед към света и поетичен в същото време. Като, че ли самият той е изтъкан от поезия и от някакъв вид бунтарство, което съответства и на бунтарството на Пеньо Пенев. Винаги е готов да те изненада в поетичния смисъл на думата и се радвам, че на едно толкова разпознаваемо име се присъжда тази авторитетна награда“, сподели Теодора Димова.

„Избрахме присъствието на един модерен поет. Поет, който със своите открития в литературата даде път и на бъдещето и на много млади автори и сам остана млад. Петър Чухов се обръща в поезията си освен към иронията, освен към нетрадиционната хайку форма и към социалната тематика и към бунтарството – нещо много характерно за поезията на Пеньо Пенев“, посочи Мирела Иванова.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ се присъжда еднократно на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия веднъж на две години. Сред номинираните за националната награда са още имената на Росица Копукова, Елена Алекова, Тодор Билчев, Маргарит Жеков, Румяна Пелова и Ники Комедвенска. Предложенията са от различни сдружения, съюзи, издателства, инициативни комитети и други културни институти.

Удостояването с националната литературни награди „Пеньо Пенев“ става с решение на Общинския съвет и се връчва от кмета на Община Димитровград на официална церемония по време на Дните на поезията. Лауреатите на Национална литературна награда „Пеньо Пенев“ получават диплом, пластика и парична награда.

Антоанета Станчева сподели в аванс, че едно от значимите събития в програмата е провеждането на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?“ с участието на изследователи и преподаватели от всички университети в страната, в които се изучава литература. Участие са потвърдили Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нов български университет – София, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, преподаватели по литература и изследователи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button