Любопитно

Подредиха изложбата „Слънчеви чорапки“ за деня на хората със Синдром на Даун

Изложбата „Слънчеви чорапки“ на малчуганите от Дневен център за деца с увреждания е подредена във фоайето на театър „Апостол Карамитев“ в Димитровград, съобщават от общината.

Експозицията е посветена на Световния ден на хората със Синдром на Даун, който се отбелязва на 21 март. Шарените чорапки са изработени от децата на Дневния център в няколко поредни ателиета, като са използвани различни техники на работа. Те носят много ведро настроение, каквито са и обичайно децата и хората със синдром на Даун.

Синдромът на Даун не е заболяване, а генетична аномалия, при която се наблюдава появата на трета, допълнителна хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Затова, светът е избрал датата 21 март, за да отбележи тази символична връзка.

ИзложбаДопълнителният генетичен материал води до характерните за хората със синдром на Даун външни белези, което ги прави лесно разпознаваеми. Една от най-характерните им черти е сияйната усмивка върху кръглото лице. Хората със синдром на Даун могат да изпитват всички чувства и емоции, както и останалите. Те са много любвеобилни и показват силна привързаност и обич, за което ги наричат „Слънчевите хора“. Те са част от нашето общество и имат нужда наравно с всички да участват в него, да бъдат приети такива, каквито сме всички останали – с предимства и недостатъци. Вместо да гледаме на тези хора с жалост, съжаление или дори страх, нека се научим да видим света през техните очи – очи, изпълнени с радост и обич, призовават организаторите на изложбата, която ще остане до 24 март.

ИзложбаСъс своята изложба Дневен център за деца с увреждания – Димитровград кани желаещите да вземат участие в световната инициатива – на 21 март да обуем различни, ярки, цветни, шарени, дори несъответстващи чорапи, за да покажем съпричастност и приемане на хората със синдром на Даун, които ни напомнят колко пъстър и многообразен е светът.

Нека приемем различията като богатство и да се учим да гледаме на света и през очите на другите, за да сме способни да виждаме цялостната картина на живота в нейните различни цветове и нюанси, призовават от социалния център.

Всички инициативи на Дневния център през 2024-а са под знака на неговата 20-годишнина. Към момента той предлага социални услуги за 27 деца и техните семейства.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button