Хасково

Възстановиха над 2.8 млн. лв. надвнесени данъци на 4 000 души от Хасковска област

НАП възстанови над 2.8 милиона лева надвнесени данъци на над 4 000 физически лица от Хасковска област. Те са ползвали различни видове данъчни облекчения, съобщават от местния офис на агенцията.

За поредна година се отчита висок ръст на желаещите да ползват данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания. Подадените в офиса на НАП в Хасково документи за този вид преференция са нараснали двойно след старта на предварително попълнената данъчна декларация.

Данъчните напомнят, че който не е представил декларация пред работодателя в края на миналата година, може да ползва данъчно облекчение за деца чрез подаване на годишна данъчна декларация в приходната агенция, но не по-късно от 30 април 2024 г. Сумите се възстановяват в срок от един месец след подаването на декларацията.

За да ползва данъчни облекчения физическото лице, включително едноличен търговец, трябва през 2023 г. да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци – данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец.

Хората без приходи или само с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

Задължително условие за ползването на данъчни облекчения е хората да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение към момента на подаване на декларацията. Ето защо данъчните съветват гражданите, които притежават персонален идентификационен код от НАП, първо да проверят данъчната си сметка онлайн.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button