Регион

Горски стопанства благоустрояват паметни места

Държавното горско стопанство в Ивайловград се ангажира с разчистване на историческата местност „Илиева нива“ край село Глумово, където се издига паметник на загиналите деца на тракийски бежанци през трагичната 1913 година.

Горските работници ще направят ремонт и на изградената от тях беседка на територията на мемориалния комплекс. Високо ценим инициативата на ДГС по повод Седмицата на гората, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

Тракийското дружество „Димитър Маджаров“ в Маджарово с председател Възкресия Велева пристъпва към изпълнение на отдавнашна идея – да бъде маркирана пътеката, по която през 1913 г. е преминал 20-хилядният керван от бежанци от Беломорска Тракия, търсейки спасение от башибозука край тогавашното село Ятаджик. За реализацията на тази родолюбива инициатива съдействие ще окаже Държавното горско стопанство в Маджарово, както и общината.

ТракийциПредвидено е почистване от избуяла растителност, маркиране на пътеката, поставяне на информационна табела с карта на маршрута и кратък текст за историческите събития, останали в летописа и в колективната памет на тракийските българи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button