Любопитно

В обновеното Кирково училище ще има кътове на Недялка Симеонова и Асен Златаров

Кътове на известни хасковлии и непоказвани досега любопитни предмети от миналото на града ще показва на бъдещите си посетители обновеното Кирково училище. Ремонтът на историческата сграда е на финала и предстои официално откриване на 25 април.

Изрисуването на фасата е почти готово. То е дело на художника на Регионалния исторически музей Владимир Димитров.

Уредниците от Нова и Най-нова история д-р Веселина Узунова, Милен Вълчев и Левент Халил, който ще е постоянен ескурзовод в къщата, подреждат експонатите. Дворът също ще бъде обновен от Община Хасково

Музей
Веселина Узунова, Милен Вълчев и Левент Халил

Къщата някога е била училище, а концепцията на обновяването е четирите стаи в нея да бъдат с имената на учебни предмети от края на 19 век – музика, наука, литература и стая на учителя, където работи Левент Халил, който доскоро беше учител.

В Кирковото училище ще бъдат показани повече интересни предмети от близкото минало, а не само документи и книжа, разказват от музея. Ще има информация в различни ъгли, комбинирана с кътове в домашен стил с пищна украса като всеки от тях ще бъде посветен на известни хасковлии – цигуларката Недялка Симеонова, проф. д-р Асен Златаров, Аспарух Лешников или проф. Стефан Димитров.

Бъдещите посетители на Кирковото училище ще могат да видят много непоказани досега експонати. Частта от експозицията за Асен Златаров не е била излагана от 1994 г.

Обновяването на къщата, която се намира на ул. „Цар Освободител“ 10, продължи година и половина. Ден след официалното откриване на 25 април ще бъде открита и Шишмановата къща на улица „Братя Минчеви“ №7, която също се ремонтира.

Музей

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button