Любопитно

Безплатна прожекция на „Отмъстителката“ в хасковския музей

Документалният филм „Отмъстителката“ ще бъде прожектиран безплатно на 12 април от 17:30 часа в Регионалния исторически музей в Хасково. Организатор е „Подай ръка“ – Хасково.

Лентата е създаден с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Сценарист е Тони Николов, режисьор е Ралица Димитрова, оператор е Пламен Герасимов, Тео Попов е композитор, а художник е Надежда Илиева.

Във филма участват: Елена Иванова, Боян Петров, Никола Стоянов, Ангелина Славова, Мариела Топалова, Сирма Кънчева, Радослав Радев, д-р Петко Кабакчиев и Едуард Хаджолян.

В Скопие на 13 януари 1928 г. една млада жена убива сръбския прокурор Прелич на стария Каменен мост над Вардар и сетне прострелва себе си. Коя е Мара Бунева, пожертвала живота си, семейството, любимия съпруг в името на един идеал – отмъщение на поробителите на Отечеството ѝ? Терорист или герой, престъпник или случайно забъркала се в македонските дела жена?

Днес историята на „македонската Шарлот Корде“ продължава да тъне в забрава, името ѝ се споменава рядко, макар че съдбата ѝ post-mortem е значително по-богата и изпълнена с перипетии от късия, експлозивен млад живот на атентаторката. Филмът стъпва върху малкото известни факти за Мара Бунева, като се опитва да разтълкува психологическите импулси и различните измерения на постъпката ѝ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button