Хасково

Агенцията по храните започва засилени проверки преди Великден

Българската агенция по безопасност на храните вече извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с месо, яйца и козунаци.

Акцията е във връзка с предстоящите официални празници – Международния ден на труда, Великден и Гергьовден. В периода от 8 април до 8 май, включително ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка, посочват от Агенцията.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка – при син цвят месото е с български произход, а при червен цвят – с произход от чужбина, коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за коректно представяне на информация, в случаи на предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се наблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел засилване на мониторинга ще се вземат проби от всяка пратка с яйца, влизаща през границите, както от трети страни, така и от държави от Европейския съюз.

По време на почивните дни и дните на официалните празници от 1 до 6 май ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички областни дирекции по безопасност на храните, които да реагират на сигнали на граждани, които се приемат на Горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button