Хасково

Спор за председателското място на консултациите за РИК – Хасково

Партиите не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия в Хасково по време на консултациите в областната администрация.

В ябълката на раздора се превърна председателското място. Таня Захариева от ГЕРБ предложи то да бъде заето от Добромир Якимов, като юрист с опит в изборното законодателство. За членове бяха издигнати Гергана Грозева, Гергана Бояджиева и Тонка Апостолова.

Ясен Колев от „Възраждане“ обаче каза, че това предложение е скандално като се има предвид, че преди дни ВАС потвърди решението на ХАС, с което за пръв път бяха касирани изборите за общински съветници в Хасково, а председател на ОИК беше Якимов.

КонсултацииОт „Възраждане“ издигнаха за председател Антония Делчева, която също е участвала в избирателни комисии. За член беше предложена Гергана Демирева.

Захариева възрази срещу обвиненията към Якимов и срещу кандидатурата на Делчева. „Неоснователни са твърденията, че ОИК са организирали нечестни избори“, посочи представителката на ГЕРБ.

КонсултацииОт ПП-ДБ номинираха Десислава Костова за заместник-председател, а за членове Петя Бостанджиева-Китин и Атанас Димитров.

ДПС издигна Лейла Елмаз за секретар на РИК, а за член Биргюл Мустафа.

От „БСП за България“ номинираха Люба Спасова за заместник-председател на комисията.

Заместник-председателско място за Десислава Филипова-Рангелова поискаха от ИТН.

КонсултацииРИК – Хасково е с 13 члена, като за пръв път има възможност за четирима заместник-председатели, на колкото се спряха от партиите по време на консултациите. На база съотношението между партиите и коалициите в Народното събрание ГЕРБ-СДС има право на 4 членове, ПП-ДБ – 3, ДПС – 2, „Възраждане“ – 2, „БСП за България“ – 1, „Има такъв народ“ – 1.

След като не постигнаха съгласие за състава на комисията предстои ЦИК да го определи през следващата седмица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
blabla
blabla
13.04.2024 22:33 22:33

Ясенчо е мноо ТЪП. Това момче правили разлика между ОИК и РИК, чесе упомева с ВАС.

Back to top button