Любопитно

Хасковски ученици спечелиха награда със система за пречистване на водата

Хасковски ученици спечелиха най-голямото отличие в престижния международен научен фестивал FISSION, който се проведе днес в София.

Отбор „Води“ при ЕГ „Асен Златаров“ се завърна в Хасково с приза за най-добър проект в категория „Експериментална екология и наука за околната среда“. По време на фестивала Александра Терзиева и Николай Иванов представиха разработената от тях система за пречистване на вода. Тя премахва механичните примеси и тежките метали от водата и увеличава концентрацията на полезни минерали, съобщават от фондация „Хало“.

Работата на отбора започна през 2022 година със създаването на прототип на система за пречистване на питейната вода в Хасково от уран като част от клуб „Еко Шампиони“. Учениците следват стъпките на STEM програмата на Sci-High, подкрепени от млад български учен – хидроинженерът Георги Иванов. Провеждат множество проучвания, интервюта с доайени в областта на пречистването на води – проф. д-р инж. Петър Калинков от УАСГ, София и проф. д-р инж. Минчо Ангелов от Университета по хранителни технологии в Пловдив, експерименти и стигат до разработването на трикомпонентен филтър на основата на чакъл, пясък и зеолит. Отличните лабораторни резултати от първия прототип ги вдъхновяват и те продължават да експериментират и да подобряват филтъра.

По време на научния фестивал отбор „Води“ представи нова подобрена система за пречистване на вода с четирикомпонентен филтър. Мечтата на Николай и Александра е създадената от тях система за пречистване на вода да започне да се използва масово в Хасково. Тя има потенциала не само да намали разходите за вода на домакинствата, но също така да допринесе за намаляване на отпадъците от пластмаса в града.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button