Любопитно

Акция по почистване и концерт за Деня на Земята

С празничен концерт „Музиката и Земята“ на 18 април от 18 часа в Младежкия център в Хасково ще бъде отбелязан Международният ден на Земята, съобщават от РИОСВ.

В него ще участват „Арт войс център“ – Пловдив, детски формации от Хасково с вокални, инструментални и танцови изпълнения, посветени на планетата. Във фоайето на центъра ще бъдат изложени картини на възпитаници на арт школа „Дъга“, разкриващи красотата на природата.

В самия ден на Земята – 22 април, РИОСВ-Хасково, съвместно с Народно читалище „Марица – 2008“ в димитровградското село Райново организират почистване на находища на българския ендемит Маноловска гърлица в землището на село Голямо Асеново. В акцията ще участват студенти от Аграрен факултет на Тракийски университет Стара Загора – катедра „Екология и зоохигиена“. Природозащитният статус на Маноловската гърбица е критично застрашен. Почистването ще се осъществи ръчно с цел премахване на конкурентни видове храсти.

Ученици от ардинското средно училище „Васил Левски“ ще посетят резерват „Вълчи дол“, където ще наблюдават подхранване на лешояди и ще изслушат беседа за птиците от представител на БДЗП. Експерт от РИОСВ – Хасково ще запознае децата със статута на единствения строг резерват в Източни Родопи. Достъпът до резервата е ограничен, а всякаква човешка дейност там е строго забранена, с изключение на научни изследвания. За посещение на резервата е необходимо предварително съгласуване с екоинспекцията. Учениците спечелиха екскурзията до резервата като Първа награда за участието си във фотоконкурс на РИОСВ – Хасково, посветен на българските планини.

С открити уроци, презентации, проекти и състезания ще отбележат събитието ПГ “Проф. д-р Асен Златаров“ – Димитровград , СУ “Христо Смирненски“ – Черноочене, ПГТ „Христо Смирненски“ – Крумовград. Беседа в местността „Ямача“ с експерт от РИОСВ и представител на БДЗП ще изслушат седмокласници от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Хасково. По време на разходката ще се наблюдават защитени растителни и животински видове.

От РИОСВ канят всички да се присъединят в празника с дейности като засаждане на цветна градина, акции по почистване, разговори за важността от водене на природосъобразен начин на живот, по-малка употреба на пластмаса.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button