Външни публикации

3 съвета за поддръжка на машините за храни и вода в офиса

Живеем в свят на високи технологии, където автоматизацията е неизменна част от ежедневието ни. Тя се използва в много процеси, включително и в областта на модерните битови услуги.

Машините за храни и вода – удобство и практичност

За съвременния човек удобството е от голямо значение, а автоматите за храни и вода напълно отговарят на изискванията за комфорт, бързина и лекота при пазаруване. Все повече са компаниите, които осигуряват вендинг машина за храни в офисите си, а подобни машини вече можем да видим и на всяка улица.

Наред с автоматите за храни също толкова популярни са и машините за вода за дома или бизнеса. Благодарение на вградените си филтриращи системи те доставят питейна вода с изключително високо качество за нуждите на домакинството или служителите.

Съвети за поддръжка на машините за храни и вода

Въпреки че и в едните, и в другите машини са вложени иновативни технологии, за да се гарантира максималната им производителност и да се удължи срокът на безпроблемно ползване, редовната поддръжка е от първостепенно значение.

Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат изключително полезни за превенция на повреди по машината ви за храни и вода:

Рутинно почистване

Ефективната поддръжка на всяка от машините непременно включва почистване и дезинфекция, които следва да се извършват при изключен уред.

Почистването на външната повърхност от прах и натрупана мръсотия – особено клавиатури и други зони с чест допир, – ще подобри външния вид и ще допринесе за по-приятното потребителско изживяване. Отстраняването на замърсяванията се прави със суха или влажна кърпа. Не трябва да се използват алкални течности и разтворители, за да се предпази покритието по панела и бутоните.

Вътрешните компоненти на машините също се нуждаят от почистване с влажна кърпа и лек дезинфекциращ разтвор. Важно е монетникът на вендинг машините да е абсолютно чист, за да не засядат монети и банкноти.

За да работи охлаждането по най-ефикасния начин, хладилните намотки също се почистват на 2-6 месеца, като се използва четка или сгъстен въздух.

Вътрешната дезинфекция и почистване на машина за вода може да направите и сами, ако разполагате с нужните инструменти и базови умения, или да разчитате на специалист от фирмата доставчик. В случай че желаете да се заемете вие, стриктно спазвайте инструкциите на производителя.

Профилактика

Извършването на редовна проверка на вътрешните компоненти е от решаващо значение, за да бъдат идентифицирани потенциални проблеми. Тя се извършва от техник на обслужващата фирма и обикновено се осъществява на 12 месеца.

При вендинг машините за храни се проверяват механизмите за монети и разпределяне на продукти, за да се регистрират признаци на износване, необичаен шум или неизправност и да се предотврати сериозна повреда. Ако машината разполага с хладилен агрегат, той също се проверява за гарантиране качеството на продуктите.

Профилактиката на машините за вода е по-специфична. При нея също се прави основен преглед и се подменят захабени компоненти, както и филтрите (включително и UV лампата, ако такава е налична). При необходимост се извършва декалциране.

Управление на запасите

Своевременното попълване на вендинг машината за храни с продукти, които са в достатъчно количество и разнообразни по вид, допринася за по-голямо удовлетворение на клиентите и за генериране на повече приходи. Освен това е недопустима продажбата на продукти с изтекъл срок и постоянният мониторинг по отношение на годността е задължителен.

При машините за филтрирана вода няма да се наложи подобно проследяване, тъй като тя попълва изразходеното количество по автоматичен начин.

За функционалността и сигурността на машините за храни и вода е важна също и поддръжката на софтуера, за което може да разчитате на професионалната помощ на фирмата доставчик.

С автомати за храни и вода, поддържани редовно и по най-добрия начин, ще удължите безпроблемната им употреба, предоставяйки и първокласно обслужване на техните потребители.

Back to top button