Любопитно

Спектакъл открива Дните на поезията „Пеньо Пенев“ в Димитровград

Димитровград отново ще бъде столица на поезията в България. В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници – Дните на поезията „Пеньо Пенев“, съобщават от общината.

Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови“ в ОДТ „Апостол Карамитев“. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф. Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?“ с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк. Събитието е планирано за 10:30 ч., когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета.

На 28 април от 19 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“. Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър – Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент е Стефано Нани (Италия).

Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“. Представлението ще е на 29 април в ОДТ „Апостол Карамитев“.

Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературни награда на тазгодишния лауреат Петър Чухов. Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ 2024 ще бъде в лятната градина на Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана експозицията „Четенето през социализма: ГДР И НРБ“, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България и Източна Германия. В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер“.

Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

ДНИ НА ПОЕЗИЯТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

 

ПРОГРАМА

 

 

25.04.2024 г. (четвъртък)           

 

  • 17:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„НИЕ, РАДИЧКОВИ” – спектакъл по Йордан Радичков, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

 

  • 18:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”

БЕСЕДА НА ПРОФ. ПЛАМЕН ДОЙНОВ НА ТЕМА „ЗАБРАНЕНИТЕ ПОЕТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА”

 

26.04.2024 г. (петък)  

 

  • 14:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”

НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ

ПЕНЬО ПЕНЕВ?”

 

27.04.2024 г. (събота)  

 

  • 10:30 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ                        

 

28.04.2024г. (неделя) 

 

  • 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

КОНЦЕРТ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ПО ПРОЕКТ„ИЗГУБЕНАТА МУЗИКА” на международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър – Аликанте (Испания) и Забавно – духов оркестър – Димитровград. Диригент Стефано Нани (Италия)

                                                                                                                    

29.04.2024г. (понеделник)

  • 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„МИСЛЕЩИТЕ ТРЪСТИКИ” – спектакъл по поезията на Миряна Башева. Гостува Театрална работилница „Сфумато”.

 

7.05.2024г. (вторник)

  • 18:00 часа – ГБ „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

Съпътстващи мероприятия:

 

19.04.2024г. – 22.05.2024г.

  • Лятна градина – Исторически музей

ИЗЛОЖБА „ЧЕТЕНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА: ГДР И НРБ” – изложба представена от фондация „Конрад Аденауер“

 

24.04.2024г. – 09.05.2024г.

  • Градска библиотека „Пеньо Пенев”

„ПЕНЬО ПЕНЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИ СЪВРЕМЕННИЦИ” –

витрина, включваща книги и статии от периодичния печат

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button