Любопитно

Предлагат гробницата край Текето да бъде консервирана за по-добри времена

Тракийската гробница край хасковското село Текето да бъде консервирана и засипана за по-добри времена, когато ще е възможно да се направят по-смислени действия по нейното опазване, предлага изследователският екип с ръководител доц. д-р Георги Нехризов на Министерството на културата.

Днес екипът представи свършеното през последната една година на пресконференция в Регионалния исторически музей в Хасково. Директорът на културната институция Пенко Добрев припомни, че благотворителната кампания събра малко над 52 000 лева.

Според реставраторите и архитектите най-доброто което може да се направи за толкова разрушена и разграбена от иманярите гробница е да не се влагат излишни средства за възстановяване. Тя е на труднодостъпно място, камъкът е мек и изисквал много усилия да се запази. Най-доброто решение за стенописите, които са добре запазени е да се консервират на място, а висящите да се съхраняват в музейна среда, обясниха изследователите.

МузейВ гробницата са открити части от керамика, въоръжение и слабозапазени човешки останки. Тя е датирана малко преди края на 5 век преди Христа.

МузейОще при разкопките е направено временно защитно съоръжение, за да се предпази паметникът от дъжд. Благодарение на даренията е издигната постоянна защитна сграда, която може да издържи няколко години, докато се вземе смислено решение как да се опази най-добре паметникът. Той не е единствен – подобни гробници има десетина по нашите земи, а няколко са с такава цветна декорация, допълни доц. Нехризов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button