Любопитно

Хасковски ученици спечелиха награди с кукли „Лазарки“

Зрелостничката Мария Димитрова от Школата по етнография с ръководител Нели Арнаудова на Младежкия център Хасково е класирана на първо място в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“.

На второ място е Никол Янева от 10 клас. Второ място в друга възрастова група е заела шестокласничката Ралица Йовчева. Трите участнички в популярния конкурс са се представили с изработените от тях кукли „Лазарки“.

Журито с председател Лозинка Йорданова, ръководител на Националното етнопедагогическо сдружение „Проф. д-р Иван Шишманов“ е оценило и получените от цялата страна накити, кърпи, кошници, обредни хлябове, пана и други изделия. С тях участниците показват познаване на обичаите, свързани с празника Лазаровден. Днес Българската православна църква отбелязва Лазарова събота.

Осмокласникът Мирослав Тодоров от ПГТ „Проф. Д-р. Асен Златаров“ в Димитровград пък е отличен на XVII Национален конкурс за детска рисунка „Пролет върху листа“, организиран от община Кюстендил.

1 200 рисунки изпратиха тази година ученици от цялата страна, най-добрите са подредени в изложба.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button