Регион

Сталево готви бунт пред Министерски съвет заради кариерата

СталевоДимитровградското село Сталево готви гражданско неподчинение срещу каменна кариера. Стотици хора са се включили в подписка срещу инвестиционното намерение. Те недоволстват, че исторически хълм с параклис и светилище ще бъде превърнат в работна площадка за добив на камъни. Въпреки опасностите, които тревожат хората, за изграждането на кариерата вече има положителна оценка за въздействието върху околната среда.

В Сталево каменоделството е бил основен поминък до преди 50 години. Инвеститорският интерес сега е от пловдивска фирма. Кариерата трябва да обхване подножието на историческия връх „Хасар“. Хората в селото обаче се притесняват, че няма да могат да посещават святото място, от където според историците цар Иван Асен ІІ е наблюдавал битката при Клокотница.

Все пак основното притеснение е свързано с отражението на работата на бъдещата кариера върху самото село, което е само на няколкостотин метра от нея. Хората казват, че преди половин век в тогавашната кариера е ползван само барут в малки количества и въпреки това къщите в селото са напукани, а сега се готвят да ползват огромни количества взривове.

От регионалната екоинспекция не пожелаха да коментират подробно притесненията на сталевци. Само заявиха, че има издадена положителна оценка за въздействието върху околната среда, което означавало, че проблеми не би трябва да има.

Ако никой не спре инвеститорите и кариерата стане факт, жителите на Сталево се готвят да се вдигнат на бунт пред Министерски съвет, който е облицован с камък от селото.

Още за притесненията на хората вижте във видео репортажа

 Сталево  Сталево

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button