Регион

Обновяват параклиса „Св. Илия“ край село Хухла

В навечерието на Възкресение Христово Григор и Христо Григорови работят безвъзмездно за обновлението на параклиса „Св. Илия“ край ивайловградското село Хухла.

Средствата за ремонта са осигурени от родената в Хухла Яница Каплан, която живее в Германия.

На висок хълм над селото, извисяващ се над останалите, е имало светилище още през XII в. пр. Хр. Векове по-късно е изграден и параклисът „Св. Илия“. В него има икона, подарена през 2004 г. от тогавашния директор на Националния исторически музей Божидар Димитров.

РемонтНа големия християнски празник Илинден от незапомнени времена на мястото се прави селски събор. Преданието разказва че тук, за да бъде пренесен в жертва, сам е идвал голям елен. На едно дърво пред параклиса е поставена бронзова глава на елен с надпис: „Нека помним корена си и преданието за елена“.

РемонтНа връх Св. Илия сега всяко лято се провежда културният фестивал „Мистериите на Хухла“, за който Haskovo.info писа. Негов основен организатор е писателят Иван Бунков. Там се връчва уникалното отличие „Почетен селянин“ на Хухла – бронзова статуетка, изобразяваща пробит от ходене цървул, в който е вместено земното кълбо. Тя е изработена от кърджалийския скулптор Емил Пенчев.

Яница Каплан е „Почетен селянин“ на Хухла за заслугите си към развитие на родното място и помощта, която непрекъснато му оказва. Хухленци оценяват родолюбието на благодетелката и на майсторите на сегашния ремонт и казват: „Да бъдат Благословени със здраве, щастие и късмет!“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button