Любопитно

Мара Латева показва в столицата „Мистериозна Тракия“

„Мистериозна Тракия“ е нарекла поредната си самостоятелна изложба художничката Мара Латева. Тя се открива утре в Културния дом „Средец“ в София.

Авторката се представя с 35 графики и живописни платна и 18 скулптури. Вдъхновение е черпила от историята и от природни забележителности, някои от които са малко известни.

Изображението на ритон напомня за ритуални съдове от прочутото Панагюрско златно съкровище. Каменната ритуална скулптура от светилище във Велинградския край е наречена от местните жители „Бясната кобила“, разказва Латева.

ИзложбаТя поднася авторска интерпретация-фантазия на портрет на мистичната богиня Бастет или богинята-котка – богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието. Според легендата, тя е била тракийска принцеса, прекарала по-голяма част от живота си в Египет, Бастет е пожелала да бъде погребана в Странджа. Съществува предание, че гробницата й се намира край Малко Търново.

ИзложбаАкцент в експозицията са картини на причудливи скални образувания в Източните Родопи: пещерата Утробата край кърджалийското село Илиница, „Крокодилът“ на брега на Арда, познатите на мнозина „Каменни гъби“, части от праисторическия комплекс Ковил в Крумовградско, светилището Харман Кая. От платното гледа и митичният Орфей – най-великият певец, поет и музикант на древността. Привличат погледа монети, сечени през 26-37 година от Реметалк III – тракийски цар, последен владетел на Одриското царство. Те са изобразени върху черно платно.

Преди откриването на изложбата Мара Латева е отделила време за желаещи да рисуват, без възрастови ограничения. Церемонията по откриването е в 18 ч. Музикален щрих ще внесат нови композиции на Красимир Захариев.

„Мистериозна Тракия“ е отворена за посетители до 30 май.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button