Любопитно

Харманлийският музей извади от хранилището непоказани археологически открития

Изложба „Непоказани археологически открития от региона“ откри Историческият музей в Харманли. Тя представя археологически находки от I хил. пр. Хр. до IX век.

В изложбата са включени предмети от района на Симеоновград, открити по време на спасителни археологически проучвания по ж.п. линията Пловдив – Свиленград. Те бяха ръководени от проф. д-р Анелия Божкова, носител на наградата „Златен грифон“ за цялостен принос в археологическата наука, и гл. ас. д-р Яна Мутафчиева.

Подредени са и експонати от археологически разкопки на крепостта Кастра Рубра при село Изворово, проведени под ръководството на проф. д-р Борис Борисов. Артефактите, свързани с древните тракийски ритуали, са показани чрез миниатюрни керамични съдове и фигурки. Керамиката от крепостта Кастра Рубра е представена от гърнета, паници, кани, стомни, плоскодънни амфори, в които са смесени както византийски, така и български традиции.

ИзложбаКастра Рубра е римска крепост по пътя Via Diagonalis, свързващ Европа с Мала Азия, изградена през 2 век. Останките й се намират на 7 км от село Изворово, община Харманли. Създадена е като крайпътна станция, служеща за смяна на конете на Римската държавна поща. Включва помещение за малкия гарнизон, който е оставен за охрана на реда, странноприемници, както и неизследвани помещения. Находките свидетелстват, че мястото е било населено и ползвано дълго време, казват археолозите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button