Любопитно

Млади поетични дарования с награди от конкурса „С Белоногата днес“

14-годишната Богиня Панчева от Луковит спечели първата награда във II-ия Национален поетичен конкурс на тема „С Белоногата днес“, в който участваха ученици от цялата страна от 8 до 12 клас. Конкурсът е съпътстваща проява на традиционния Ден на Белоногата в Харманли, който тази година се проведе на 29 май.

В поетичната надпревара участваха млади дарования от Стара Загора, Горна Оряховица, Луковит, Хасково, Харманли, София, Тетевен, Варна, Търговище, Тутракан, Велинград, Перник, Попово, Мездра и други населени места.

Първа награда бе присъдена на 8-класничката на СУ „Алеко Константинов“ в Луковит Богиня Панчева за акростиха „С Белоногата днес“. Жури в състав Ели Видева, поетеса, и членове – Светлана Николова, поетеса и общественик, и Паулина Веселинова, секретар на НЧ „Дружба 1870“ – Харманли, определи на второ място стихотворението „Герганина чешма“ на 18-годишната Бойка Иванова от Перник. Третото място бе присъдено на 11-класничката от Мездра Надин Кръстева.

Наградите за класираните на първите три места бяха осигурени от Ротари клуб Харманли.

ПразникВръчени бяха и две специални награди. Мотоклуб „Чакалите“ Харманли награди Божидар Момчилов, на 17 г. от Хасково, а Светлана Николова връчи специалната награда за най-добре представил се участник от Харманли на Християна Станкова, 10-класничка в ПГЕТ „Захари Стоянов“.

Денят на Белоногата e уникален български празник, който се провежда за седми път по идея на Светлана Николова и нейни възпитаници от клуба по журналистика през 2017 година. По традиция празникът се организира от НЧ „Дружба – 1870“, като съорганизатор тази година е Ротари клуб – Харманли.

Националният поетичен конкурс на тема „С Белоногата днес“ бе учреден през 2023 г. по повод 150-ата годишнина от първото публикуване на поемата „Изворът на Белоногата“ на П. Р. Славейков – през 1873 г., в кн. 10 на списание „Читалище”.

С Белоногата днес

 Славейков ни разказа от душа в своята поема свята за…

 Българка с неземна красота, и чистата и вяра в душата.

Една на майка и баща, почитаща, милееща рода, земята,

Любовен пламък, вярност, доброта, горят в

Очите и – кристален извор –  в свят необятен.

Нарамила рано тежки менци с чиста вода студена

Обилно да си полее градинка, лехи, либето да си срещне засмена.

Гергана, млада девойка, хубава, беда сполетяла голяма,

Ала достойно защитила любовта си с Никола, не се предала.

Тъжен везира пред нея коленичил, предложил и света,

А тя устояла, непоколебима, непреклонна била.

 

Днес изворът на Белоногата сияе с достойнство, гордост, чест!

На мястото свещено – вечен храм е, възкресил любов, надежда и обет.

Една легенда за вярност и обич разказва чешмата до днес,

С нея душата Славейкова пази невеки извора чист и свеж!

Богиня Панчева

 

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button