Хасково

Фалстарт на делото за смъртта на 23-годишния Дани. Подсъдимият Лютви е извън страната

Делото за смъртта на 23-годишния Йордан Бозуков не започна днес в Окръжен съд – Хасково. Причината за това е, че подсъдимият Лютви Хасан не е призован, а адвокатът му не се яви в залата.

Катастрофата, при която момчето загина, стана на 20 март миналата година на пътя Хасково – Димитровград. Тогава колата му беше застигната и ударена от автомобила на 58-годишния Лютви Хасан. Данчо почина след няколко дни в кома.

Виновният шофьор е дал проба над 2 промила алкохол. Той е бил задържан от полицията, но освободен няколко часа по-късно без прокуратурата да има възможност да удължи ареста. Часове след инцидента е напуснал страната в посока Турция и се предполага, че все още е там, тъй като има и българско, и турско гражданство.

СъдВъпреки поисканата правна помощ от българска страна, Турция е отказала да го открие и да му бъде връчено обвинението и призовката, тъй като такава е практиката там, обясниха от Окръжна прокуратура – Хасково. На днешното заседание от там отново пожелаха България да поиска от Турция правна помощ.

Съдът прие, че макар и хипотетична, съществува вероятност защитникът по някакъв начин да е във връзка с подсъдимия, което би могло да даде на съда информация по въпроса за неговото актуално местонахождение. Неявилата се адвокатка днес ще бъде наказана.

СъдЗа Лютви Хасан има издадена и европейска заповед за арест. Ако той напусне Турция и влезе в Европейския съюз или в държава, с която България има спогодба, ще бъде арестуван. В противен случай съдът в един момент ще има право да започне делото задочно без негово присъствие.

Близките на Йордан днес се събраха пред съда, за да заявят очакването си за справедлив процес. Те настояват и да се изясни ситуацията с освобождаването от ареста на Лютви Хасан. Вътрешната проверка в МВР е приключила и има наложено наказание, но те не са информирани.

Близките настояват и за законови промени с по-сериозни наказания за престъпленията на пътя. Жертвите по пътищата са колкото в Украйна, тази страшна статистика трябва да се промени, категоричен е бащата на Йордан – Ясен Бозуков. Според него когато има употребен алкохол и наркотици или превишена скорост наказанията трябва да бъдат много по-високи, за да се стреснат джигитите по пътя.

Делото беше отложено за 18 юли.

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Хасково – Димитровград

Почина тежко раненият шофьор от катастрофата край Хасково

Издадоха европейска заповед за арест на шофьор, който причини тежка катастрофа със загинал край Хасково

Протест срещу войната по пътищата затвори булевард в Хасково – ВИДЕО

„Справедливост за Дани“ събра десетки пред съдебната палата в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
13.06.2024 14:51 14:51

Дано има справедливост

Анонимен
Анонимен
13.06.2024 16:29 16:29

Правосъдие в БГ?!Съдебна реформа ли!?!Това дело е олицетворение?!?

Анонимен
Анонимен
13.06.2024 18:46 18:46

Никой не може да избята

Мишо
Мишо
13.06.2024 19:44 19:44

Ще го намерят Яска само че ще мине време.

SkiLLet
SkiLLet
13.06.2024 20:59 20:59

Пародия на правосъдие от 5 до 15г затвор за този изрод, затри един млад човек…. Заслужава поне 30 години да го шляпат в панделата и ако има късмета да оцелее и да излезе с памперса на свобода!

Анонимен
Анонимен
13.06.2024 22:00 22:00

А кой го пусна феса да си ходи в Турция…

Back to top button