Хасково

1 912 седмокласници се явиха на НВО по български език в Хасковска област

1 912 ученици в Хасковска област се явиха тази сутрин на Националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас, съобщиха за Haskovo.info от Регионалното управление на образованието.

Изпитът се провежда в 58 училища в региона. 57 деца не са се явили на външното оценяване.

Тази сутрин в хасковското ОУ „Св. Иван Рилски“ очакваха 149 седмокласници от 6 паралелки.

ИзпитУчениците днес работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Първата част на изпита е удължена с 15 минути, така тя става общо 75 минути.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5, 6 и 7 клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли.

Това е първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина, съобщават от МОН.

В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август.

На 20 юни е изпитът по английски език, който е по желание и на него се очакват 26 деца. НВО по математика ще е на 21 юни.

Изпит

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button