Избори 2024 - Предизборни публикации

Тодор Топалов: Толкова ли е трудно да обърнем внимание на малките неща? – ВИДЕО

Интервю с водача на листата на "ЗАедно ЗА Силна Община-Българска Социалдемократическа партия" с номер 65 за новите избори за общински съветници в Хасково

Тодор Топалов е икономист и общественик. Завършил средното си образование в езикова гимназия продължил образованието си в УНСС. Притежава бакалавърска степен по Икономика на транспорта и е магистър по Международни икономически отношения. Развива собствен семеен бизнес. Председател е на сдружение „Обществен форум“. Ясно изразената му политическа позиция бе заявена по време на антиправителствените протести през 2020 г като водач и лице на протестите в Хасковско. Семеен с две деца.

Какво ви подтикна да направите гражданска листа „Заедно за силна община“?

Разочарованието от случващото се и едновременно надеждата, че заедно можем да направим нещо добро и полезно за града. Разочаровани сме не само ние, но и страшно много хора. Това е „синдром на провалената държава“ – когато повече не очакваш нищо добро от никого и затова не гласуваш и не се включваш активно в обществения живот.

На последните избори видяхме, че тези наши съграждани са вече мнозинство от 70%, а над 60 хиляди от гласувалите решиха да не подкрепят никого. Този резултат не е просто удар по политическата система, а е показателен за срива на гражданското общество, което е твърде уморено или вече неспособно да генерира полезни идеи и безкористни хора, които да застанат зад тези идеи. В известен смисъл нашето общество като колективно съзнание удари дъното.

Кое, според вас, разочарова толкова много хора?

Ние разбираме, че демокрацията в България буксува под влиянието както на външни, така и на вътрешни фактори. Продължителната политическа криза в страната съвсем естествено се отразява негативно на местното самоуправление и на обикновения гражданин му се струва, че нищо не се прави, освен избори по няколко пъти годишно. Самото провеждане на избори струват десетки милиони на данъкоплатеца, а се излъчват едни и същи народни представители.

При Общинския съвет е аналогично – избраните са предимно от партийно представени хора. Хора, които малко граждани виждат или познават. Хора без собствено мнение, отдалечени от избирателите си, гласуващи анблок и по нечия команда. Наличието на активно гражданско общество, представено чрез граждански групи или организации на доброволен принцип, би могло да допринесе за по-близката връзка между Общински съвет или Община Хасково и хората.

Повечето ваши конкуренти поставят като приоритет в програмата си проблема с водата в Хасково. Какъв е вашият приоритет?

Водата на Хасково е твърде тривиален проблем, чието решение се намира само в подмяната на водопреносната мрежа. Това се извършва планово и с предвидени предварително средства и говоренето на политическите субекти не може да ускори този процес. Затова нашият фокус е върху работата с младежи и политиките за задържане на младите хора в града. Тези политики засягат чувствителните за всички нас области на културата, спорта и бизнеса.

Адекватните политики към младежта, спорта и културата са проблем за повече общини в страната. В Хасково проблемна е недостатъчната или вече остаряла материална база за младежки, спортни и културни прояви. Необходими са незабавни действия по ремонт на съществуващите сгради и построяване на многофункционална спортна зала и това трябва да е приоритет на всяка местна власт.

Днес нуждите, а и очакванията на младите хора са много по-различни от тези на предишните поколения. Те се нуждаят от постоянен стимул, за да развиват своите спортни или артистични заложби. Затова са нужни и специалисти с опит и сърце за работа, и с достойно заплащане. Понастоящем кадрите в културата и спорта в Хасково са 75 % пенсионери или близо до пенсионната възраст. Това означава, че само след няколко години приемствеността ще бъде прекъсната и работата с младежи силно ще забуксува.

Как виждате вие нещата с развитието на бизнеса?

Когато говорим за бизнеса в града, съществуват отново някои нереалистични постановки. Една от тях е митът, че в града няма заводи и затова хората бягали от Хасково. Само че младите хора не искат да работят в производство, а по-скоро да са заети в по-модерни и интересни професии.

Такава възможност представлява туризмът, който Хасково реално има потенциала да развива. Въпреки положеното начало, Община Хасково все още няма стратегия за туризма и липсата на стратегически документи се явява пречка за осъществяването на политики в областта на туризма. Необходима предпоставка за туризма във всеки град е навременното и постоянно опазване на материалното културно наследство на града – паметниците на културата и старата градска архитектура.

Някои от паметниците на културата са общинска собственост, която от повече от 20 години Община Хасково не поддържа. Друга, по-голяма част, са частна собственост, за поддръжката на която е нужна активна общинска политика по контрол и мерки за подпомагане собствениците с поддръжката на угледен вид на сградите.

Проблемът с безстопанствените имоти в Хасково е твърде голям и засяга около 30 % от населението, основно живущи до такъв имот граждани. За съжаление, голям е процентът на безстопанствените сгради – паметници на културата, които ежедневно се рушат и създават опасност от инциденти. Добре поддържаният и красив град положително ще привлече повече туристи.

Когато имаме добри политики за опазване на културното наследство, ред идва на разработването на подходящ план за развитие и реклама на местния туризъм. Привличането на повече туристи в града има много положителни страни – стимулиране на малкия и среден бизнес в търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството. Развитието на сферата на услугите от своя страна е силна предпоставка за откриване на нови работни места в областта на Ай Ти технологиите, визуалните изкуства и забавленията, които вълнуват най-много младите хора.

Какъв трябва да бъде един общински съветник?

На първо място, той трябва да е разпознаваема личност, която се ползва с доверието на хората. Ние трябва да сме реалисти, когато говорим за направеното и ненаправеното в нашия град. Не всяко нещо може да намери решение бързо и безотказно, но ръководството на Община Хасково има нужда от полезни съветници, които да подпомагат, насочват и контролират политиките и действията му. По този начин ще спрем да се питаме, какво толкова струва на Общината да постави светофар на моста на „Освобождение“, пешеходна пътека на „Дунав“ и още десетки подобни примери.

В края на краищата, толкова ли трудно да обърнем внимание на малките неща?

Тодор Топалов

„ЗАедно ЗА Силна Община-Българска Социалдемократическа партия“ е с номер 65 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button