Любопитно

Хоров концерт за 90 г. от рождението на Боян Боев в Хасково

„За хер Боев с любов и песен“ е мотото на хоровия концерт, посветен на 90 години от рождението на диригента Боян Боев.

Концертът се организира от Община Хасково, Младежкия център и Сдружение „Орфей 1977“. На 10 юли от 19 часа в концертната зала на Младежкия център публиката ще се наслади на изпълнения на Детски хор „Орфей“ при Младежкия център, пианист Ирен Капеловска, хормайстор Вили Костадинова и вокален ансамбъл „Орфей+“ при сдружение „АЕДА“, диригент Елена Цветкова.

Боян Боев е един от именитите български диригенти, почетен гражданин на Хасково. Роден е на 10 юли 1934 г. в Хасково и още на 8-годишна възраст започва да учи музика. Дълги години ръководи и създава различни хорови състави и ансамбли в родния си град. Носител е на национални отличия с Девическия хор „Южна пролет“.

През 1984 г. е награден с орден „Кирил и Методий“ – II-ра степен. От 1970 до 1977 г. работи в Германия. След завръщането си създава Детски хор „Орфей“, а по-късно и хор „Ноктюрно“, с който печели много международни награди. Удостоен е със званието Почетен гражданин на Хасково през 2007 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button