Любопитно

Поставиха къщички за сънливци в Хасковско

Специални къщички за сънливци са поставени на определени места в региона, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Експертите от екоинспекцията оказаха съдействие на терен на екипите от Институт по биоразнообразие и екосистемни услуги при Българска академия на науките. Къщички са монтирани в районите на село Долно Черковище, Момчилград, Свиленград, Любимец, село Свирково, село Малки Воден, село Свирачи, Златоград и село Сив кладенец. С тях се осъществява мониторинга на видовете сънливци, срещащи се в страната ни, като част от Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие.

Къщичките за сънливци са с входни отвори, обърнати към дървесния ствол – за разлика от тези при къщичките за птици, които са отпред.

КъщичкиМестата за мониторинг са с пробна площ 1 на 1 км. На всяко място за наблюдение се поставят по 25 къщички.

Проверките по места показват, че къщичките се заселват охотно, използват се дълго от сънливците и представляват най-доброто решение за дългосрочен мониторинг на популациите на тези видове. Същевременно къщичките са важни за опазване на сънливците, тъй като доказано при използването им се повишава плътността на популацията им, допълват от РИОСВ.

СънливецСънливецът е вид гризач, който спи зимен сън. Среща се в почти цяла Европа. В България го има в цялата страна. Обитава главно широколистни гори и по-рядко скалисти местности и овощни насаждения. Понякога се заселва и в подпокривните пространства на сгради.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Картал
Картал
17.07.2024 16:12 16:12

И после да махната тази тел от дърветата. От с. Силен до с. Малки Воден всичко е опасано с бодлива тел. А дивите животни??? Ама на кой му пука?

анонимен
анонимен
24.07.2024 13:44 13:44
Отговор до  Картал

и сънливецът е диво животно

Back to top button