Регион

Задържаха двама с 3 автомата, 6 пушки и десетки пистолети в Димитровград

Голям арсенал от незаконни огнестрелни оръжия, патрони и части към тях е открит във вторник при претърсвания на 10 адреса в Димитровград, Хасково и София, съобщи на брифинг окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Намерени са 3 автомата „Калашников“ със 120 патрона, 6 пушки, като част с оптичен прицел, 24 пистолета с патрони, 10 револвера, над 300 патрона за пистолети, множество части, 41 пълнители, 14 ръкохватки за пистолети, приклади за пушки, цеви, метални пластини. Някои от оръжията са със заличени номера и модели, като се извършват експертизи.

ОръжиеНаблюдаващият прокурор Красимира Нейчева обясни, че първоначално са били задържани четирима души, но по-късно за 72 часа е удължен арестът на двама димитровградчани на 42 и 58 г. Те са обвинени за държани и търговия с незаконните оръжия, като досега има информация за две сделки. Ако бъдат признати за виновни ги грози затвор от 3 до 10 г.

ОръжиеДвамата нямат криминални прояви, не са осъждани, като единият е имал и законно оръжие.

ОръжиеРазработката е изцяло на ГДБОП. Заместник-директорът на ГДБОП Калин Литов обясни, че в края на 2023 г. са придобили информация за хора, които търсят и набират оръжия на части. Някои от деактивираните оръжия са разглобявани и предавани на крайния получател чрез спидиторски фирми.

ОръжиеНачалникът на отдел в ГДБОП Мариан Митков каза, че по случая са използвани специални разузнавателни средства, но е вложена и много задълбочена работа. Оръжията били предназначена за криминалния контингент, като няма данни за евентуалното им изнасяне от България. Продължава изясняването на цялата престъпна група.

ОръжиеМерките за неотклонение на двамата задържани ще бъдат гледани в петък в Районен съд – Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button