Външни публикации

Ученици от ПГДС изкараха двуседмична практика в Португалия

Успешно приключи мобилността на учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково в Португалия, реализирана по проект „Европейски практики за приобщаване и професионален успех“, №2023-1-BG01-KA122-VET-000127240 по КД1 – мобилност за обучаеми и персонал в сферата на професионалното образование и обучение, финансиран по програма Еразъм+.

24 ученици от 10 и 11 клас от специалности „Системно програмиране“, „Геодезия“, „Парково строителство и озеленяване“ и „Горско и ловно стопанство“ участваха в двуседмична учебна практика в град Брага, Португалия. Агенция „Брага моб“, като приемащата организация, осигури работни места за придобиване на опит чрез практика по различните специалности.

Целта бе да се подготвят участниците за бъдещата им професионална заетост, да ги направи по-адаптивни към промените, да разшири компетенциите им за комуникация и сътрудничество с хора от различни националности.

ПГДСУчастниците в мобилността по проекта бяха определени след селекция, включваща определяне на нивото на езикова, компютърна и професионална подготовка, интервю. Важни критерии за подбор бяха мотивация, ангажираност към проекта, комуникативност, качества за работа в екип. За доброто си представяне по време на практиката, учениците получиха сертификати, ECVET документ и документ Еuropass.

ПГДСВ дейностите по проекта бе включена и разнообразна културна програма. Учениците пътуваха до Лисабон, Порто и Виана до Кастело, като имаха възможност да разгледат забележителностите и да се докоснат до традициите, културата и духа на Португалия.

Back to top button