Регион

Литургия, засаждане на дърво и курбан на Илинден в Поляново

Българската православна църква почита днес Св. пророк Илия (Илинден).

Той е наричан още „пророк и предсказател на великите Божи дела“, „ангел в плът“ и „предтеча на второто Христово пришествие“. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

Празникът в село Поляново уважиха кметът на Община Харманли Мария Киркова, секретаря на общината Васил Камберов, председателят на общинския съвет Ангел Цанков и кметът на селото Мирослав Генев. Десетки миряни дойдоха в 165-годишния храм „Свети пророк Илия“, за да запалят свещ за здраве, допълват от общината.

ПразникПо случай храмовия празник Киркова подари дърво, символ на живота, което бе посадено в двора на църквата. Отслужена бе и Празнична Св. Литургия, водена от йеромонах Максим, а след това бе отслужен водосвет за благословение на жителите и бе раздаден курбан за здраве.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button