Любопитно

90 години от рождението на певеца Георги Кордов

Навършиха се 90 години от рождението на Георги Кордов (1934 – 2006), наричан от музиковедите един от пионерите на българската поп музика.

Роден в Хасково, той пее още като дете в ученически хор. На 12-годишна възраст изнася концерти, а на 13 г. за първи път влиза в звукозаписно студио на тогавашното Радио София.

Завършил Музикалното училище в Пловдив, продължава в Българската държавна консерватория. През 1953 г. Георги Кордов се включва в състава на сформирания „Мъжки вокален квинтет“ по подобие на прочутия германски секстет „Комедиан хармонист“. Първи тенор е именитият хасковлия Аспарух Лешников. Година по-късно става лауреат на Първото общобългарско състезание за майстори на естрадното изкуство.

Георги Кордов успешно участва в редица международни песенни фестивали и конкурси във Финландия, Швейцария, Франция. Изявява се и като композитор на естрадна музика.

От 1974 г. до 1995 г. е преподавател по пеене в естрадния отдел при Българската държавна консерватория. Той е първият български хабилитиран преподавател в това обучение. По-късно преподава и в Нов български университет, където негови възпитаници са Кичка Бодурова, Георги Христов, Ирина Флорин, Ваня Костова, която години по-късно казва „Уроците на хасковлията доц. Георги Кордов от консерваторията, приложих успешно при сина ми“.

Негови записи днес са част от архивния фонд на Българското национално радио. Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково пази вестникарски публикации за именития певец. Една от тях носи заглавието „Баритонът, който не познаваше пеенето на плейбек“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button