Хасково

Предупреждават за измами с обещания за работа в Швеция и Канада

Значително са се увеличили случаите през лятото на измамени с обещания за работа в Швеция и Канада, предупреждават от Инспекцията по труда.

Сред пострадалите са и жители на Хасково. Безработни, най-често с нисък социален и образователен статус, пристигали в Швеция по покана на приятели или по обява в интернет с обещания за работа в строителството или за бране на горски плодове срещу нереално високи заплати. Вече в страната те били принудени да работят при крайно тежки условия на живот с много ниско или без заплащане.

От Инспекцията напомнят на търсещите работа в чужбина, че по какъвто и начин да заминават, те трябва да тръгват от България с писмен документ с уговорени в него условия на труд и заплащане като възнаграждение, работното време, полагаемия отпуск и други. Сигурен знак за измама е искането на различни видове такси за устройване на работа, каквито не трябва да се събират.

Измами с обещания за работа за засечени и в Канада. Според информацията чрез обяви в групи в социалните мрежи частни посредници искали от кандидати за работа в Канада такси за извършване на различни административни дейности. Част от измамата е и предоставянето на фалшиви документи, приличащи на издадени от канадска институция, след което събирането на такси продължава и за други дейности без да се стигне до реално заминаване.

В грамата на българското посолство е отбелязано напомняне на канадските власти, че работодателите, които желаят да наемат чуждестранни работници, провеждат интервюта с тях без да събират предварително никакви такси. Те получават разрешение за наемането им под формата на административен акт.

Други сигнали за измама при предлагане на работа в чужбина са настояването комуникацията да се води само онлайн или извън офиси, предоставяне на услуги без лиценз от фирми посредници или предприятия, осигуряващи временна работа; сключване на трудови договори с командироващ работодател, който няма съществена идентична дейност в България, а веднага командирова в чужбина; липса на документи, свързани със законосъобразното осигуряване на заетостта.

Такива според начина на изпращане са посреднически договор, трудов договор с предприятие, осигуряващо временна работа, с работодател в приемащата държава или с командироващ работодател у нас, с когото трябва да бъде сключено и споразумение за командироване.

Повече информация за правата на българските работници и служители в чужбина е публикувана в сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Междувременно от Инспекцията по труда са извършили 113 проверки през юни в Хасковска област. Констатирани са 572 нарушения.

Приложени са 554 принудителна административни мерки. Съставени са 33 акта, а влезлите в сила наказателни постановления са 22 за общо 31 400 лева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button