Регион

34 сигнала за пострадали щъркели получи РИОСВ – Хасково

34 сигнала за пострадали щъркели са получили през юли от РИОСВ – Хасково.

Става въпрос за птици, паднали от гнезда, оплетени в клони или сезал, със счупени крила или крака на територията на Лешниково, Крумовград, Ябълково, Голямо Асеново, Глухар, Калугерово, Малък извор, Поточница, Звиница, Прилепци, Александрово, Харманли, Долна крепост, Иваново, Селска поляна, Книжовник, Лозен, Брод, Славяново, Надежден, Караманци, Козлец, Горски извор, Добрич, Елена, Бориславци.

Често в спасителните акции в помощ на екоинспекторите се включват пожарникари и служители на EVN – България.

Междувременно всички експерти от направление „Биоразнообразие и защитени територии“ към екоинспекцията се включиха в тазгодишното преброяване на белия щъркел на територията на общините Черноочене, Джебел и Кирково. Преброяването на белия щъркел в Европа се провежда на всеки 10 години.

Методиката изисква описване на всички гнезда в рамките на един или максимум два размножителни сезона. Числеността на белия щъркел в страната, според последното му преброяване, е 5 825 двойки.

В България преброяването е организирано и координирано от Българско дружество за защита на птиците с основен партньор Изпълнителната агенция по околна среда и с активното участие на експерти от Регионалните инспекции по околната среда и водите, неправителствени организации и граждани.

Преброяването се извършва с електронното приложение SmartBirds Pro. То показва на карта точното местоположение на гнездата в цялата страна, установени при предното преброяване, което улеснява много преброителите и намалява възможността от пропуски и грешки. По информация на БДЗП окончателните резултати ще бъдат обобщени след около месец.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button