Регион

Определят методиката за изчисляване на такса смет в Димитровград

Работна група за определя на методиката за изчисляване на такса битови отпадъци за 2025 г. е създадена със заповед на кмета на Димитровград Иво Димов, съобщават от общината.

Темата е обсъдена на Ден на кмета в зала „Гросето“ с участието и на селските кметове. В началото на годината правителството прие Наредба за реда за изготвяне на образеца на план-сметката за разходите за услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси.

Новата методика определя изчисляването на ТБО на база брой живущи, а не както до сега на данъчна основа на имота. В тази връзка възниква и необходимостта кметовете по малките населени места да окажат съдействие, за да се уточни броят на живеещите по настоящ адрес.

Другата обсъждана тема бе предстоящата подмяна на уличното осветление по малки населени места. Сегашните лампи ще бъдат подменени с енергоспестяващо LED осветление. Подмяната на уличното осветление в малките населени места се осъществява по проект „Изграждане на система за външно изкуствено осветление на населените места на община Димитровград и кварталите Марийно, Вулкан и Черноконево“.

Ново улично осветление ще се реализира в Меричлери и селата: Бодрово, Брод, Бряст, Великан, Воден, Върбица, Голямо Асеново, Горски извор, Длъгнево, Добрич, Долно Белево, Здравец, Злато поле, Каснаково, Крепост, Крум, Малко Асеново, Радиево, Райново, Светлина, Скобелево, Сталево, Странско, Черногорово, Ябълково, както и трите градски квартала „Марийно“, „Вулкан“ и „Черноконево“. Стойността на проекта, който общината спечели чрез финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост е 1 076 000 лева с ДДС.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Станчо тъпото,КМЕТЬ на Аскуу...
Станчо тъпото,КМЕТЬ на Аскуу...
31.07.2024 21:47 21:47

Да го еВа Д.градския кметь,друга рапта си няма…

Back to top button