Любопитно

Свиленградски деца претворяват стари занаяти в новото време

В новата зала на Историческия музей в Свиленград бе открита изложба на ученици, участници в образователната програма „Старите занаяти в новото време“. Идеята бе финансирана от Министерството на културата.

С получените средства бяха закупени материали и уреди за работа: станове, дъски за икони, стативи, ролер за платки от глина, акрилни бои, четки за рисуване, както и двете шатри за работа на открито – в двора на музея и пред Арт галерията.

В продължение на няколко месеца децата от СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“, СУ „Иван Вазов“, ЦСОП „Стефан Василев“ в града се запознаха с очарованието на старите български занаяти грънчарство, зографство, тъкачество, плетачество, везба. Под ръководството на Ивалина Недева, Росица Хаджистефанова и Лиляна Александрова те се запознаха и изпробваха традиционни занаятчийски техники, изработиха свои творби, в които интерпретираха по свой свободен начин наученото.

ИзложбаС цветовете на лятото на изложбата грейнаха рисунки, икони, плетива, бродерии. Вярваме, че творческите занимания променят в положителна насока отношението към културно-историческото наследство в региона и страната, каза директорът на музея Елена Митева.

Подобрените условия и материална база позволяват успешно провеждане на образователни музейни модули като „Традиции и съхранена памет“, както и на традиционната програма за работа с деца „Лято в музея“, която се радва на много посетители.

Изложба

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button