Регион

Регистрираха превишение на серния диоксид в Димитровград

Превишение на серния диоксид от 2.86 пъти над пределно допустимата стойност на средночасовата норма от 350 μg/m³ е отчетено в 10 часа в Димитровград, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Регистрираната стойност от 1000,839 μg/m³ за серен диоксид в атмосферния въздух на града е кратковременна експозиция, допълват от екоинспекцията.

Обгазяването е регистрирано от автоматичната измервателна станция „Раковски“ в града. Веднага след това от РИОСВ са дали предписание на ТЕЦ „Марица 3“ спешно да предприеме ефективни мерки за намаляване на потока на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност.

В 10:38 часа е погасен парогенератор К-4 на енергиен блок 120 Мвт.

В следващия час на деня регистрираните стойности по показател серен диоксид са започнали рязко да намаляват и са в норма. За 11 часа стойността на серния диоксид е под средночасовата норма от 350 μg/m³.

Нивото на концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух, при превишаването на което се приема, че съществува риск за здравето на хората и е необходимо да бъдат предприети конкретни мерки с цел превенция, е 500 μg/m³, измерено в три последователни часа. Определя се като алармен праг. До сега през тази година в Димитровград не са регистрирани превишения на алармения праг за серен диоксид в три последователни часа, посочват от екоинспекцията.

Това е първо за годината превишение на средочасовата норма от 350 μg/m³ по този показател за качеството на атмосферния въздух. За средноденонощната норма за серен диоксид през тази година няма регистрирани превишения в атмосферния въздух на Димитровград, завършват от РИОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button