Хасково

Глоби от екоинспекцията заради непочистени сметища в Хасковска област

Покана за съставяне на акт е изпратена до Община Ивайловград, като такъв вече е съставен на кмета на Тополовград, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

При проверка в ивайловградската местност „Мандалъка“ са установени големи количества смесени битови отпадъци от системата на организираното сметосъбиране на общината. Дадено е предписание в кратък срок да се извърши почистване на отпадъците и да се транспортират до регионалното депо в Кърджали.

Проверено е и изпълнението на предписание за почистване на незаконни сметища в Тополовград, при което е установено, че предписаното не е изпълнено. Кметът е санкциониран и е дадено ново предписание за почистване на отпадъците.

През юли са съставени 5 акта за нарушения на екологичното законодателство – по Закона за управление на отпадъците и Закона за водите. Издадени са 2 наказателни постановления за нарушения на Закона за опазване на околната среда и Закона за водите, допълват от РИОСВ.

Извършени са 130 проверки на дейността на 117 обекта. Дадени са 27 предписания за отстраняване на констатирани нарушения или изпълнение на законови изисквания.

Две проверки и един оглед са извършени на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград заради сигнали за изпускане на неорганизирани емисии и във връзка с изпълнение на график за контролни измервания.

При аварийно спиране на котела се е повишило налягането в котелната инсталация, което е предизвикало отделянето на голямо количество димни газове за около 10 минути.

Не са констатирани превишения на нормите за качеството на атмосферния въздух на контролираните от автоматичната станция показатели. Ще бъдат предприети административно-наказателни мерки срещу топлоелектрическата централа.

След получен сигнал за замърсяване на въздуха от комин на „Неохим“ в Димитровград е дадено предписание да се представят резултатите от собствени непрекъснати измервания на вредни вещества, изпускани от инсталациите за производство на азотна киселина и амониева селитра. Предписанието е изпълнено. Констатирано е, че средномесечните стойности на прах не превишават нормите за допустими емисии, уточняват от РИОСВ.

На „зеления телефон“ са постъпили 50 сигнала за бедстващи животни. Тези, които са в добро състояние са освободени в подходяща за тях среда, а ранените са изпратени за лечение в Спасителен център за диви животни в Стара Загора.

62 сигнала за месец на „зеления телефон“ на РИОСВ – Хасково

Съставен е един акт на физическо лице за нерегистриране на сив папагал в петнадесетдневния срок след закупуването му.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button