Хасково

Язовир „Тракиец“ с дни е без приток на вода заради сушата

Доста от малките водоеми в региона пресъхнаха

Един от най-големите язовири в Хасковска област и страната – „Тракиец“, е без никакъв денонощен приток на вода в сушата от 21 август, сочи бюлетинът на Министерството на околната среда и водите.

В същото време средният денонощен разход към тази сутрин е 1.620 кубически метра в секунда.

Общият му обем е 114.000 млн. кубически метра. Наличният обем на водоема към момента е 55.816 млн. кубически метра, или 48.96% от общия обем. Наличният полезен обем на „Тракиец“ е 31.816 млн. кубически метра, което е 35.35% от полезния обем. За сравнение мъртвият санитарен обем на язовира е 24.000 млн. кубически метра.

В същото време най-големият язовир – „Ивайловград“ е с приток от 2.527 кубика в секунда при разход от 1.191 кубика.

Общият му обем е 156.702 млн. кубически метра, при санитарен обем от 59.526 млн. кубически метра.

Наличният обем на язовир „Ивайловград“ е 111.571 млн. кубически метра, което е 71.20% от общия обем. В същото време наличният му полезен обем е 52.045 млн. кубически метра, или 53.56% от полезния обем.

Сумата от наличните завирени обеми към комплексните и значими язовири в страната за питейно-битово водоснабдяване, за напояване и енергетика е 53.9%. 39 от тях понижават своя обем, 5 задържат обем, 5 го повишават, а 2 от енергетиката преливат, допълват от МОСВ.

Междувременно доста от по-малките язовири и реки в региона вече пресъхнаха, като по-рано през годината имаше редица сигнали за измряла риба. Заради сушата пък има населени места на воден режим.

Прогнозата е за леко захлаждане и валежи в края на седмицата.

Сигнал за умряла риба в река Кайлийка

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button