Любопитно

Ивайловградският квартал „Лъджа“ събира потомци на малоазийски българи

Традиционен събор в ивайловградския квартал „Лъджа“ на 31 август ще събере потомците на малоазийци, които ще отбележат 110 години от завръщането на дедите им.

След водосвет в храма „Св. св. Константин и Елена“ ще бъде раздаден курбан за здраве. В Експозиционния център на ивайловградското читалище „Пробуда 1914“ – клон Лъджа – ще бъде подредена изложба, запознаваща с бита и традициите на предците.

Кръгла маса на тема „Моята родова памет ще пребъде“ ще припомни факти и личности, останали в летописа. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметната плоча.

След войните и предаването на Беломорска и Източна Тракия на Гърция и Турция много българи напускат родните си места и се отправят към отечеството. Така обезлюдените Ортакьой и села от региона стават дом на бежанци, включително от Мала Азия.

123 семейства от Мандър в Турция, са принудени да го напуснат и се заселват в тогавашното село Лъджа. От Мала Азия те са донесли атрактивния кукерски ритуал, който се изпълнява и в днешно време, включително на фестивали и конкурси.

Пролетният празник е описан и в един от годишниците на департамент „Антропология“ на Нов Български университет. Преди години историчката Василка Ташкова, чиито деди също са от Мала Азия, написа книгата „Село Мандър и Лъджа – история на дедите ни“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button