Хасково

Регистрираха случай на западнонилска треска в Хасковско

Пациентът е на 74 г. и се е почувствал зле, докато е бил в Гърция

Три случая на западнонилска треска са регистрирани наскоро от страната, като единият е на мъж от Хасковска област. Двама от заразените са починали.

74-годишният пациент от Хасковско се е почувствал зле, докато е бил в Гърция. Здравните власти определят случая като вносен, защото мъжът е пребивавал от май месец в южната ни съседка, където има вила. Той се прибира в България в началото на август заради продължаващи една седмица оплаквания – изтръпване, силни болки в мускулите, обрив по кожата, повръщане и температура 38 градуса.

Няколко дни след връщането му у нас, близките изгубват контакт с него и го намират в безсъзнание с 41 градуса температура. Те го отвеждат в болницата, където започва лечение от пневмония.

След изписването му симптомите не отшумяват и роднините решават да го тестват за рядката болест, която в крайна сметка е констатирана.

В момента не е хоспитализиран и се възстановява вкъщи. Не са наложени противоепидемични мерки. Предаването на болестта не е от човек на човек, а само след ухапване от комар, съобщиха за Haskovo.info от РЗИ.

Има години, в които заболяемостта се повишава, например през 2018 г. случаите в страната са били 15. Пикът на заболяването е през месеците август и септември. Специалистите очакват той да продължи до октомври, като тепърва са възможни и нови случаи.

80 на всеки 100 човека прекарват треската безсимптомно. Останалите са с грипоподобни прояви. Под 1% развиват невроинвазивни форми, които протичат по-тежко.

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция, допълват от здравното министерство.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.08.2024 18:08 18:08

Мдааа, добре, че го излекуваха от пневмонията олигофрените

Калин
Калин
29.08.2024 21:43 21:43

Олигофрени, ама като имаме зор все тях търсим

Коко
Коко
30.08.2024 10:04 10:04
Отговор до  Калин

Да чухте в Хасково лятото да се пръска срещу комари – аз не

Купен кмет
Купен кмет
30.08.2024 10:02 10:02

Хасковския кмет не пръска нито срещу комари, нито срещу бълхи! Да вземи пример Димитровгродския кмет и да има идно на ум , ако следващите избори загуби. Тъма безхаберието трябва да де прекрати

Back to top button