Хасково

Хасково е на трето място в страната с 19 516 еднодневни трудови договора

По-голямата част от тях се използват за отглеждане на лозя, череши, маслодайна роза, ягоди и пипер

19 516 еднодневни трудови договора са предоставени на земеделски стопани в Хасковска област от началото на годината, съобщават от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

По брой на тези договори регионът се нарежда на трето място в страната след Стара Загора с 38 894 броя и Пазарджик – 36 793.

Общо за страната на 1 532 земеделски стопани са предоставени 188 889 еднодневни трудови договори. По-голямата част от тях се използват за отглеждане на лозя, череши, маслодайна роза, ягоди и пипер.

До 120 дни се удължава срокът, за който един работник може да бъде наеман по силата на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа с продължителност от един ден. Преди промените в Кодекса на труда, работниците можеха да бъдат наемани чрез т.нар. еднодневни договори до не повече от 90 дни за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн.

Облекчение за наетите с еднодневни трудови договори е, че те запазват правото си на социално подпомагане и обезщетения за безработица. Земеделските стопани и тютюнопроизводителите пък нямат задължение да регистрират този вид договори в Националната агенция за приходите и да оформят трудови книжки.

Законосъобразното наемане на работници е от полза както за работещите, които не губят трудови и осигурителни права, така и за работодателите, тъй като за тях няма риск да бъдат санкционирани за използване на недеклариран труд.

Работодател, който използва недеклариран труд, подлежи на санкция от минимум 1 500 лв. Това нарушение е и основание за отстраняване от участие в процедури за обществени поръчки за срок от 3 години, напомнят от Инспекцията по труда.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button