Регион

13 часа са вадили 125-те кг. злато от колата на Капитан Андреево – ВИДЕО

Стойността на златото е 10.6 млн. лв.

13 часа е продължила щателната митническа проверка на автомобила на ГКПП „Капитан Андреево“, от който на 11 септември вечерта са извадени близо 125 кг. злато на стойност 10 600 197 лева, съобщи директорът на Агенция „Митници“ Георги Димов.

Тайниците са били изключително добре изработени и поставени на места, които е най-малко вероятно да бъдат проверени, като например зад въздушните възглавници под тръбите за моторното масло.

Както Haskovo.info писа, златото е под формата на кюлчета, слитъци и монети. Количеството е рекордно за последните над 40 г. За сравнение през 2004 г. на Дунав мост са заловени 50 кг. злато, а през 2021 г. на Дунав мост 2 – 41 кг.

Хванаха рекордните над 100 кг. злато на границата

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов обясни, че вчера на 47-годишния шофьор на колата от Стара Загора е повдигнато обвинение, като по-късно днес Хасковският окръжен съд ще гледа мярката му за неотклонение.

ЗлатоПовечето от кюлчетата са от 24-каратово злато, има и такива от 21.6 карата и малко 14-каратови. Златото и автомобилът също са задържани.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков благодари на службите за професионалната работа по разбиването на канала от Западна Европа през България за Турция. Участници в него са наблюдавани в продължение на 6 – 8 месеца.

Златото се внасяло в Южната ни съседка, където се обработвало и се връщало в Западна Европа под формата на накити.

ЗлатоЗам.-председателят на ДАНС Георги Георгиев уточни, че в престъпния канал са използвани доста автомобили – някои имали тайници, а други били пилотни коли. Българският шофьор е бил по-скоро муле.

Колата е на задържания, като той съдейства на разследващите, допълниха от прокуратурата. В автомобила е пътувал и мъж с двойно гражданство – българско и турско, който не е задържан.

Злато
Иван Стоянов и Атанас Илков

Наказанието за това престъпление е от 5 до 15 г. и глоба от 50 000 до 200 000 лева.

Продължава документирането на дейността на контрабандния канал, включително и с помощта на партньорски служби от други държави.

Пуснаха под домашен арест задържания със златото за 10.6 млн. лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button