Хасково

Пуснаха под домашен арест задържания със златото за 10.6 млн. лв.

Финансови проблеми са принудили Митю Димитров да извърши контрабандата

Хасковският окръжен съд не уважи искането на прокуратурата за „задържане под стража“ на 47-годишния Митьо Димитров от Стара Загора, арестуван на 11 септември на ГКПП „Капитан Андреево“ с близо 125 кг. злато за 10.6 млн. лв.

Според държавното обвинение може да се направи обоснованото предположение, че той е извършител на контрабандата, предвид и неговите самопризнания. Отделно има реална опасност да се укрие заради тежкото наказание, което го грози – от 5 до 15 г. и глоба от 50 000 до 200 000 лева, както и честите му задгранични пътувания.

Haskovo.info припомня, че рекордното количество злато за последните над 40 г. беше открито от митничарите в продължение на 13-часова щателна проверка на колата на обвиняемия.

СъдКюлчетата и останалите златни предмети са били скрити в специално изградени тайници на трудно достъпни места. Каналът от Западна Европа през България за Турция е наблюдаван няколко месеца.

Златото е отивало до Южната ни съседка, където е обработвано и се е връщало под формата на бижута в Европа.

СъдЗащитникът на Димитров поиска по-леките мерки „парична гаранция“ или „домашен арест“ предвид чистото му съдебно минало и съдействието на разследващите. Той се грижи и за 16-годишното си дете.

Димитров заяви пред съда, че съжалява за стореното, като се съгласил да извърши тази „услуга“ заради финансови проблеми. Мъжът е безработен от месец май, като дотогава се е занимавал с търговия на ядки. Средствата от трудовата борса не му стигали и той често пътувал до Турция, откъдето купувал стоки, например перилни препарати, които продавал в България.

Съд„Искам хората, които постъпиха зле с мен да получат наказание“, каза още Димитров. Той заяви, че си е намерил работа и иска да излезе от ареста, за да работи и издържа семейството. Кумата му откривала пицария в София, а кумът му работил в Министерството на икономиката. Митю обеща да не се укрива и да не напуска пределите на страната.

СъдСъдът прие, че в случая авторството на деянието е изяснено. Няма опасност от извършване на престъпление, което се извежда най-вече от липсата на криминални регистрации и чистото му съдебно минало.

Съд Опасността от укриване пък не е толкова голяма, посочиха от съда, като му наложиха „домашен арест“, който да изтърпи на постоянния си адрес в Стара Загора. Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив.

Съд

13 часа са вадили 125-те кг. злато от колата на Капитан Андреево – ВИДЕО

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
серго
серго
14.09.2024 13:45 13:45

и що не казва на кой е приел да прекара златото на доган а ?

RAPISCAN
RAPISCAN
15.09.2024 6:26 6:26

Как не се научиха че на границата има ниско енергетичен скенер на рапискейн,всеки ден ги ловят я с пари я с злато!

Back to top button