Регион

Филоложка от Симеоновград получи паметен медал „Паисий Хилендарски“

Родената в Симеоновград Кирилка Демирева получи паметен медал „Паисий Хилендарски“ от Изпълнителната агенция за българите в чужбина.

Отличието й се връчва за цялостен принос и родолюбива дейност в областта на образованието, културата и литературата сред нашите сънародници в Украйна и Молдова.

Наградата бе обявена в София от изпълнителния директор на ИАБЧ Райна Манджукова на премиерата на документалния филм „Сърцето на другата България“. Лентата е създадена по случай 30-годишнината от учредяването на агенцията.

Демирева е завършила българска филология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работила е като учител и експерт по български език и литература в Харманли и София.

След 1997 г. професионалните й интереси се насочват към езиковото и литературното образование на бесарабските българи. Продължително време работи в Българския теоретичен лицей “Васил Левски” в Кишинев.

Автор и съавтор е на осем учебника и методически материали за преподаването на български език и литература в молдовските училища, където се учат деца от българската диаспора. Пише статии по проблемите на езиковото и литературното образование в средното училище, както и литературнокритически статии.

Има публикации в списание „Български език и литература“, „Литературен вестник“, Алманах „Родолюбец“, списание „Етнодиалог“ (Кишинев), вестник „Роден край“ (Одеса), в сборник на Тараклийския университет „Григорий Цамблак“, Молдова.

През 2018 г. издава книгата „Брод през годините” – ескизи и статии на образователни теми, както и литературнокритически текстове за творчеството на съвременни български бесарабски автори.

Преданост към българското образование, така пише за Кирилка Демирева доц. Огняна Георгиева-Тенева, д.н., преподавател от департамент „Нова българистика“ в Нов български университет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button