Водещи новиниРегион

Маджаровските тракийци маркираха историческа туристическа пътека

Тракийското дружество „Димитър Маджаров“ в Маджарово маркира туристическа пътека, вписана в трагичната история с избиването на бежанци от Беломорска Тракия на брега на Арда край Маджарово през 1913 г.

Стрелки с надпис „Тракийски път-1913“ насочват туристите от района на Мемориалния комплекс към близкото село Черничино.

По този път през есента на 1913 г. при Маджарово (тогава с. Ятаджик) завършва покъртителният поход в търсене на спасение на събралите се край Дедеагач българи от Беломорска Тракия. При преминаването на река Арда край Маджарово, където е минавала границата до началото на Балканските войни , преследвани от башибозука намират смъртта си над 1 800 тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци. Защитата им е организирана единствено от четите на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов, благодарение на които по-голямата част от бежанската колона успява да премине на отвъдния бряг на Арда.

Туристическа пътекаСъс съдействието на община Маджарово скоро край туристическата пътека ще бъде монтирана информационна табела с кратък текст за историческото събитие.
Благодарни сме на ръководството на общината за помощта, която оказва на тракийци за съхраняване на паметта за невинните жертви и за тази част от българската история, каза Кирил Сарджев, председател на Тракийското дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button