Водещи новиниЛюбопитно

Тракийци показват мъдростта на европейските народи

„Мъдростта на европейските народи“ е мотото на колекцията, която читалище „Тракия – 2008“ в Хасково показва по случай Дните на европейското културно наследство.

Подредени са пословици и поговорки – неизменна част от народното творчество. Те съпътстват народите през вековната им история, предават се от уста на уста и спомагат за запазването и развитието на националната идентичност. Чрез тях в синтезиран вид се предава народната мъдрост – придобития житейски опит и поуките от него.

Колекцията съдържа подбрани народни умотворения от България, Гърция, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Литва, Украйна и други страни. Те свидетелстват, че европейските народи еднакво ценят здравето, житейския опит, приятелството, етичните отношения, дават кратки съвети за по-добър живот. Посетителят ще открие, че една и съща поговорка може да се открие в много варианти.

Някои от мъдростите, популярни при различни народи, са изписани на оригиналния език. Така хасковското читалище отбелязва и Европейския ден на езиците, който популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа и насърчава изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button