Външни публикации

Демонтират 5 000 печки на твърдо гориво, заменят ги с алтернативни уреди за отопление

Няма по-мръсно производство от въглищното. Употребата на въглища и твърдо гориво за битово отопление е основен замърсител на въздуха, а мръсният въздух е опасен за здравето. Изправени сме пред предизвикателството да изчистим атмосферата, която години, дори векове замърсяваме. Това сподели  на дискусията „Заедно за по-чист въздух“ в Хасково известният климатолог проф. Георги Рачев. Колегата му д-р Симеон Матев допълни, че крачките, които отделни общини и конкретно Хасково правят в тази насока, са за цялата Земя. Благодарение на усилията, които се правят по места данните вече показват, че превишенията на ФПЧ във въздуха намаляват, допълни той.

Дискусията, на която климатолозите бяха лектори, е част от проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, финансиран по Програма „Околна среда 2021-2027 г.“ Той цели домакинствата, които се отопляват с твърдо гориво да преминат на алтернативни уреди. Смяната е напълно безвъзмездна за хората. Този процес ще доведе до намаляване на ФПЧ с около 116 тона годишно.

Кандидатите да получат климатици, съоръжения на газ или пелети вече подават заявления в два пункта в Хасково. Единият е до сградата на Общината, вторият – в най-големия жилищен квартал „Орфей“. Очакванията са 3 700 домакинства да кандидатстват. Вече са подадени 3 100 заявления. 5 000 печки на твърдо гориво ще бъдат демонтирани и предадени на специализирани фирми. Парите от тях ще отидат за зелени  мерки в общината, стана ясно на дискусията.

ПроектНяма краен срок за подаване на заявления, но ресурсът е ограничен. Ако заявленията се окажат повече, приоритет ще имат различни социални и други критерии. Домакинствата, които получат новите уреди, се задължават да ги използват. Според договорите които подписват, те подлежат на проверки.

В  дискусията участва началникът на  СБАЛПФЗ-Хасково д-р Веселин Калфов, който разясни колко е важно да дишаме чист въздух. В дебатите се включиха и ученици от еко клуба в Езиковата гимназия. Младите еколози разполагат със станция за измерване на въздуха. Нейните данни съвпадат с тези от станциите в града, които показват, че ФПЧ във въздуха на Хасково се наблюдават само през отоплителния сезон. Това само потвърждава факта, че битовото отопление е основният замърсител и доказва, че проекти като този са изключително необходими и навременни.

ПроектСред мерките, които Община Хасково предприема за по-чист въздух са въвеждането на електрически автобуси по линиите на градския транспорт. Освен това се санират жилищни и обществени сгради, в ход е газифициране, по-честото миене на улиците, засаждане на нова растителност и др. Предстои закупуването на още електрически автобуси, създаването на нови зелени зони, както и  да се реализира проект, който да изведе трафика извън града, тъй като автомобилите също  са замърсител.

Проектът  „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“ е по приоритет  5 „Въздух” на Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. Той е на стойност 34 806 821 лв., от които 29 585 798 лв. от Европейския съюз. Продължителността му е 60 месеца.

–––––––––––––––– www.eufunds.bg/bg/opos ––––––––––––––

Тази публикация е създадена в рамките на проект №:BG16FFPR002-5.001-0005 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Околна среда 2021-2027 г. “, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Хасково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тази публикация отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

Проект

Back to top button