Водещи новиниРегион

Липсата на лекари и подаването на документи за ТЕЛК са сред проблемите на онкоболните

45 души в Ивайловград преминаха обучение за правата на хората с онкологични заболявания.

Организатор беше Българска асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ от Хасково. Присъстващите бяха информирани за вида и сроковете за подаване на документи в различните институции, правата при уволнение от работа и защита на хората с онкологични заболявания, за електронните досиета.

Както и в други населени места, беше споделен проблема с подаване на документи за ТЕЛК и неудовлетвореността от крайното решение, каза Минка Арабаджиева, председател на Асоциацията.

Най-големият проблем е липсата на лекари, в общината работят само двама лични лекари. В Бърза помощ няма лекар, липсват специалисти. Няма дори педиатър, а в града има средно училище. И въпреки това пациентите отказват направления за специалисти, отказват да ходят до големия град, за да се снабдят с помощни технически средства, поради ограничени финансови средства.

ОбучениеНа срещата присъстваха кметът на Ивайловград Диана Овчарова, кметове на села и кметски наместници, представители на Дирекция за социално подпомагане, РЗОК, Общинската организация на инвалидите.

Това беше третото обучение в региона по инициативата на хасковската асоциация „Живот“. Целта е да се повиши обществената информираност, да подобри и осигури ефективно справяне при различни ситуации на дискриминация, търсене на справедливост при уволнение от работа, лекарска грешка, или при обстоятелства, които накърняват човешкото достойнство и правата на хората с онкологични заболявания.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button