Водещи новиниРегион

Анализ на Митниците: Златото се ползва за разплащане на престъпни сделки

Зачестяват опитите за контрабанда на злато през ГКПП "Капитан Андреево"

Контрабандното злато се използва и като разплащателно средство за друг вид престъпна дейност, вместо през границата да се пренасят банкноти, сочи анализът на Агенция „Митници“.

Изводите идват на фона на зачестилите случаи на задържано злато на турската граница при ГКПП „Капитан Андреево“. През тази година количеството е вече два пъти повече в сравнение с миналата.

Само през тази седмица има два случая на пресечена контрабанда. При единия пътуващи към Турция скриха кюлчета по телата си, а в другия – готови накити бяха намерени под седалка в автобус на път от Турция към Румъния. Преди месец пък беше задържано най-голямото количество за последните години – близо 125 кг.

13 часа са вадили 125-те кг. злато от колата на Капитан Андреево – ВИДЕО

Тъй като Турция е известна с бижутерийната си индустрия, в страната основно влиза инвестиционно 24-каратово злато и излизат накити с чистота 14 карата, обясни началникът на ГКПП „Капитан Андреево“ Георги Господинов. В южната ни съседка и цената на изработка е сравнително ниска.

Анализите напоследък обаче показвали, че инвестиционното злато под формата на кюлчета и слитъци се ползва и за разпращане вместо банкноти. От Митниците припомнят, че има значителен ръст и в задържането на контрабандна валута.

„Законът разглежда златните бижута като стока и се конфискуват изцяло в полза на държавата. Чистото злато се припознава като парични средства. Ако не е установен произходът му, то също се отнема. Ако собствениците му докажат произход, им се налага глоба от 1/5 от стойността на заловената контрабанда, а те трябва да влязат в затвора“, допълни Георги Господинов.

Румънци крият 13 кг. златни кюлчета в колани

Стюард скри златни накити под шофьорската седалка на автобус

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button