Любопитно

Доброволци пазиха гнезда на египетски лешояди

11 доброволци от Европа за дванадесета поредна година участваха в кампанията за охрана на гнезда на застрашения египетски лешояд, отчита Българското дружество за защита на птиците.

Повече от 80 дни те пазиха 9 от общо 28-те гнезда на емблематичната птица в Източните Родопи. 13 малки бяха целодневно наблюдавани по време на най-рисковия период за тях – този на първия полет. 11 от младите египетски лешояди в района успешно напуснаха гнездата си, а 2 бяха взети за доотглеждане.

Всяка година има късно излюпени малки, които се взимат от гнездата и се транспортират до Спасителния център за диви животни в Стара Загора, обясняват природозащитниците. Младите птици ще бъдат отгледани в Центъра и освободени сред природата през пролетта.

ДоброволциПрез този сезон не е регистриран нито един инцидент с охраняваните малки. БДЗП изказва огромна благодарност на всички дарители в кампанията и на всички доброволци, осигурили безопасен първи полет за една от най-редките птици на планетата.

От 2013 г. насам общо 116 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция, Словения, Испания и Съединените щати. Благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени 8 малки, 8 са взети за доотглеждане и повече от 140 млади птици успешно са напуснали гнездата си.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button