Любопитно

Представят село Мандрица на международна конференция

Ивайловградското село Мандрица ще бъде представено на Международната научна конференция „Балкански паралели“, която започва днес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Тя е посветена на 30-годишнината от основаването на специалност „Балканистика“. Организатор е Факултетът по славянски филологии.

На двудневния форум Иво Петров и Албена Георгиева от Сдружението за възраждане на село Мандрица ще представят доклада „За Мандрица днес от първо лицe“. Те ще очертаят миналото и съвремието на единственото село в България, където и днес се говори на архаичен албански език.

Годината на основаването на Мандрица е 1636-та, изписана на камък до старата църква „Св. Неделя“. Според легендата селото е основано от албанци християни, мандраджии, които снабдявали с продоволствие османската войска. В Мандрица са запазени стари големи триетажни кирпичени и тухлени къщи в български възрожденски стил, с резбовани тавани, балкони от ковано желязо и колонади.

Всяка пролет Сдружението за възраждане организира празник за малки и големи, за всички, свързани с малкото селце с необикновена история.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button